Thursday, May 28, 2009

ETL seminar: kasutuskõlblikkuse testimine

27. mail toimus järjekordne Testijate Liidu seminar, sel korral oli teemaks õrna salapäralooriga ümbritsetud kasutuskõlblikkuse (kasutatavuse, usability) testimine. Salapära hajutama oli kutsutud Hegle Sarapuu (Trinidad Consulting).

Saime teada, et antud teemaga haakuvad isegi kaks olulist mõistet - ligipääsetavus ja kasutuskõlblikkus. Kasutuskõlblikkuse tagamine (nagu kvaliteedi tagaminegi) algab juba projekti varajastes etappides - esmalt oma kasutaja, tema harjumuste, eripärade, eelistuste tundmaõppimisega ning seejärel saadud infost lähtuva disainiga.

Tagantjärele aga on võimalik kasutatavust hinnata (näiteks põhinedes küsimustikel) ja testida (kaasates selleks potentsiaalsete kasutajate esindajaid ning jälgides, kuidas nad sooritavad soovitud ülesandeid).

Seminari teises pooles oli kõigil osalejatel võimalik saadud teadmisi paberprototüübi koostamisel ning testimise planeerimisel-läbiviimisel rühmatööna rakendada.

Tänusõnad Heglele praktikat ja teooriat nii hästi ühendava seminari juhatamise eest ning osalejaile huvitavate küsimuste ning kaasalöömislusti eest!
Seminari materjalid on kättesaadaval siit.


Antud seminariga läheb ETL seminarisari suvepuhkusele, kuid seminarid jätkuvad taas sügisest uutel ja põnevatel teemadel!
Kõigil liikmetel on võimalik teemade valikul ka kaasa rääkida, saates kirja oma eelistustega aadressil info [at] testijateliit.ee

Vaatamata sellele, et ametlikult suundume suvepuhkusele ja on tulemas kena ja soe suveaeg, pole huviliste olemasolul välistatud vähemametlikud pisiseminarid värskes õhus, kodumaiseid maasikaid ning jäätist testides ;-).

No comments: