Wednesday, March 16, 2011

Mis vahet on teoorial ja praktikal?

Eelmises blogis tegin ülevaate Tšehhi testimiskonverentsil saadud teadmistest. See oli teooria. Esmaspäeva õhtuks oli Kristjan Uba organiseerinud väikese testimisürituse, kus mina ja Ervin saime ülesandeks oma kompetentsust ühe pisikese programmi testimisel üles näidata. See oli praktika.

Ei jäänud oma testimisega rahule, ei jäänud. Vead, mis programmi olid sisse ehitatud, oleks pidanud tükk maad kiiremini kätte saama. Koju sõites analüüsisin, milles probleem oli. Vastus (piinlik tunnistada) oli lihtne - uisapäisa tegutsemine. Miks küll on nii, et kui on mõni suur projekt, siis mõtleme enne läbi, mida teha vaja on, aga kui on tegemist näiliselt lihtsa ülesandega, siis unustame planeerimise ära ja anname tuld? Ja saame kõrvetada.

Kui oleksin omandatud teooriat järginud, oleksin alustuseks vastanud küsimustele nagu:
Mis on mu testimise eesmärk?
Missugune on testimise plaan?
Mis riske ma püüan testimisega maandada?
Missugune on süsteemi arhitektuur, selle nõrgad kohad?
Mis vahendid võiksid testimisel kasuks olla?
Mis on testiideed?

Aga ma ei teinud seda. Kui oleks, oleks praktiline pool kindlasti paremini välja tulnud. Mida öelda kokkuvõtteks? Teooria on oluline. Ja Praktika on oluline. Üks ilma teiseta ei saa. Peame omandama teoreetilisi teadmisi ja siis neid praktikas rakendama. Omandama kogemusi, siis tuleb kompetentsus.

Aitähh Kristjanile ja Ervinile meeldiva õhtupooliku eest. Sain kindluse selles osas, et lisaks seminaridele, mis siiani on enamuses teoreetilisi teadmisi andnud, on vaja ka praktilisi, kus üheskoos testimisülesandeid lahendame. Võtan härja sarvist kinni ja organiseerin aprillis ära. Kui kellelgi on häid ideid, mida testida, võite julgelt teada anda!

1 comment:

Anonymous said...

"In theory, theory and practice is the same. In practice - it is not."
- Yogi Berra.

Ja nii ongi.