Sunday, December 14, 2008

Muljeid ISTQB Test Managament koolituselt

Juhtus siis nii, et eelmise nädala pühapäeval (7. detsembril) võtsime Magnusega ette tee Londonisse, et seal viis päeva teadmisi omandada ja väljamaa kolleegidega tutvust teha. 8-12. detsembril toimus ISTQB Advanced level koolitus Test management ja Test Analysis valdkonnas. Järgnevalt tahangi välja tuua mõned olulisimad punktid, mis on minu meelest olulised.
Faktid
Koolitaja: Grove Consultants (Clive, Mark, Julie, Lloyd). Kogenud praktikud, sagedased esinejad mitmetel testimisalastel konverentsidel (nt. EuroSTAR, STAREast, STARWest jne.). Pikaajaline taust koolituste läbiviimisel ISEB erinevatel tasemetel ja ISTQB Foundation level-l.
Toimumise koht: London, Thistle Marble Arch hotell. Väga mugav, hea teeninduse ja söögiga koht. Kuna koolitus toimus seal, siis sai ka seal ööbitud. Üks olulisimaid asju on toa valgustus ja selle hotelli toa valgustus oli väga hea. Vabalt võis lugeda nii voodil lesides kui ka laua taga. Kes hotelli hindu vaadates ära ehmatab, siis võite end rahustada sellega, et 2 inimest ühes toas on sama hinnaga, kui 1 inimene ühes toas. Kuna hotell asus kesklinnas ja Hyde parki vahetus läheduses, siis oli väga mõnus end peale pingsat päevatööd veidike õhutada ja pargis jooksmas käia.
Koolitus ise: tegemist on väga uue koolitusega. Akrediteeritud koolitajaid on hetkel veel vähe. Nt. Grove on minu teada teine firma UK-s, kes seda õigust omab ja neile oli see esimene koolitus ISTQB Test Management ja Test Analysis osades. Koolitus toimus 2-päevase Core-moodulina, millele järgnes 3-päevane spetsialiseerumine. See on väga mugav, kui on soovi end mitmes valdkonnas arendada. Piisab korra Core mooduli läbimisest ja edaspidi saab ainult spetsialiseerumismooduleid võtta.
Osalejad
Väga erineva taustaga: huvitavamatest 'firmadest' võib välja tuua NATO ja Capgemini (üks suurimaid testimisalaseid teenuseid pakkuvaid firmasid maailmas). Väljastpoolt UK-d pärit osalejad viisid enamuses ise ISTQB Foundation level koolitusi läbi.
Meenutusi koolitusest
Keskendun siin Test Management moodulile.
Kogu vajalik teooria osa on kirja pandud ISTQB Foundation level ja ISTQB Advanced level Syllabuses. Olulisimad teemad, mida Test Management-s käsitleti, olid:
a) testimisalane dokumentatsioon;
b) testimistulemuste analüüs ja raporteerimine vastavalt info tarbijate huvidele;
c) riskide hindamine ja maandamine;
d) ressursi planeerimine.
Teadmiste omandamine toimus läbi teooria ja praktiliste ülesannete, milleks oli nii iseseisev töö kui grupitöö. Tulemused analüüsiti läbi ja koolitajad esitasid ka enda nägemuse. See, mida antud teemadel teada sai, on tõesti muljetavaldav - võid enda arvates head tööd teha ja siis koolitusel selgub, et oled redeli esimesel astmel. Väga palju on veel arenguruumi. Ühe näitena võib välja tuua just selle, kuidas panna kokku ja presneteerida testimisega seotud infot. Lihtne märksõna: graafikud!
Meenutusi eksamist
Aega 2 tundi + 20min. neile, kellel inglise keel pole emakeel. Max 100 punkti, 65 küsimust, küsimused vastavalt raskusastmele 1,2 ja 3-punktised. Küsimused põhinevad stsenaariumitel (olukorra kirjeldus, kokku oli neid umbes 4-5).
Täna ma ei oska ennustadagi, kuidas eksam läks. Küsimused olid enamuses suhteliselt keerulised, valikvastustena (vastavalt ülesandele pidi valima 1-4 variandi vahel). Paljudes küsimustes pidi valima nt. 4 parimat 7 võimaliku seast jne. Praktilised kogemused riskide analüüsimisel ja maandamisel on kindlasti kasuks. Nt. hinnata lennuki juhtimissüsteemi projektiriske ja tuua neist välja 3 olulisimat on ühest küljest lihtne, sest safe critical süsteemide testimist mõnevõrra käsitleti, samas on suht keeruline ära arvata, mis küsimuse koostaja aspektist olulisimad on.
Kokkuvõte
Minu jaoks oli tegemist väga väärtusliku koolitusega. Kavatsen saadud kogemusi kindlasti ära kasutada igapäevases töös ja ka ETL tegemistes. Kõigile neile, kes sel teemal eneseharimisest huvitatud on, soovitan enne koolitusele minekut syllabus-ga tutvuda ja saadud teadmisi rakendada igapäevases töös juba enne võimalikku koolitust. Ja miks mitte luua Test management workgroup ETL-s, et üheskoos teadmiste redelil ülespoole sammuda!

No comments: