Thursday, June 16, 2011

Kuidas Demosthenes Riias käis

Käes oli 24nda mai õhtupoolik. Riia taevast kattis õhuke pilveloor ning vastu Radissoni hotelli aknaid sabistas nõrk uduvihm. Mööda kolmanda korruse tuba sammudes harjutasin kõnet, mida ma saabuval konverentsil pidin esitama enam kui kahesajale inimesele. Justkui Demosthenes mererannal, kordasin oma sõnavõtu algust üha uuest ja uuesti.

Järgmisel hommikul saabus kahe bussi ja mõne autoga üle kahekümne lõbusa testilise Eesti Testijate Liidust. Üht bussi roolis Harles, teist Magnus. Peale sagimist parkimise ja hotellidega oligi aeg päevakava juurde asuda. Kuna järgmisel päeval nägi plaan ette konverentsil pikki kõnesid kuulata, siis esimesel kavatsesime ettevõtetes külas käia. Hakatuseks seadsime sammud Tieto Latvia-sse. Külastasime maksekaartide tarkvara tootvat allüksust, kus on umbes kakssada töötajat ning projekte üle maailma – Aafrikas, Lääne-Euroopas ja mujal. Teste haldavad nad QaTraqi-nimelise vahendiga, mille valis firmasisene eksperdirühm kolme võimaliku seast. Eelistena tõid nad välja kerge seadistamise ja integreerimise Jiraga, kus nad lisaks projekti haldamisele haldasid ka vigu.

Seejärel külastasime ettevõtte Exigen Services kontorit. Exigen pakub mitmesuguseid arendusteenuseid üle maailma. Lätis on nad juhtivad, kui mitte ainsad jõudlustestimise teenuse pakkujad. Selle asemel, et meid pika esitlusega kurnata, otsustas võõrustaja hoopis küsimuste ja vastuste vooru kasuks. Küsida võis kõike! Alates sellest, mitu korda masu tingimustes palka vähendati ja kui palju koondati, ning lõpetades sellega, milline on firmas töötavate nais- ja meestestijate osatähtsus.

Mis siis külastustest meelde jäi? Kõigepealt pakkus lohutust, et me polegi oma probleemidega üksi. Teisedki maadlevad samade küsimustega ning leitud lahendused sarnanevad meie endi omadega. Järelikult oleme õigel teel nii mitmeski asjas!
Teiseks jäi meelde, kui raskelt oli masu tabanud Läti ettevõtteid. Nt Exigen pidi oma testijate koosseisu vähendama 30% ja palku kärbiti kahel korral.
Päeva lõpetas korralik õhtusöök ja mõdu maitsmine kohalikku toitu pakkuvas restoranis. Meeldiv oli näha, kuidas keelepaelad valla pääsesid ning eri ettevõtete testijad suhteid looma hakkasid. Hiljem liiguti edasi tutvuma Riia ööeluga – kas seal mõni suhe ka edasi arenes, jäägu asjaosaliste teada.

Neljapäeva varahommikul liikusime Riia Tehnikaülikooli poole, kus toimus testimise konverents TAPOST 2011. Esinejad olid peamiselt oma ala eksperdid (jah, loen ka end selleks :p), kes andsid ülevaate testimisprotsessi parendamisest, testimise vahenditest, meetoditest ja projektidest. Lähemalt saab räägituga tutvuda siit.
Kui nüüd aus olla, oli mu esinemisärevus liiga suur, et praegu kõiki esinejaid ja nende ettekandeid täpsemalt meelde tuletada. Peate uurima neilt, kes kohal olid!

Minule jättis parima mulje Kaspar Loogi esitlus KnowIT arendatavast vahendist, millega kontrollitakse veebilehtede kuvamist veebisirvijates. Asja tegi minu jaoks huvitavaks fakt, et toote arendamiseks palgati pilditöötlusega tegelev teadlane, kes on sarnast põhimõtet kasutanud sõiduteedes pragude tuvastamiseks. Seega võib testimisvahendite tegemiseks inspiratsiooni leida kõikvõimalikest eluvaldkondadest.

Eelviimasena astusin kõnepulti mina – rääkisin, kuidas pangas eurole ülemineku testimist organiseeriti. Kuna ma polnud enne sellisele hulgale võõrastele esinenud, olid aplaus ning ettekande lõpus esitatud küsimused ja hilisem eraviisiline diskussioon väärt kõike seda harjutamist ja närveerimist. Soovitan julgelt teistelgi sedalaadi konverentsidel üles astuda. Saab nii esinemiskogemust kui ka uusi huvitavaid tuttavaid.

Tegu oli üritusega, mida tahaks kindlasti korrata. Suur tänu eestvedajatele!

1 comment:

Raimond said...

Selle vägeva Testijate Liidu inimestele korraldatud reisi eest suured tänud Harlesele. Te pani ikka esinduliku paketi kokku ning võttis oma peale tänamatu korraldamise töö.